ÁLLÁSKERESŐKNEK
 
BAZ Foglalkoztatási Paktum > ÁLLÁSKERESŐKNEKHogyan írjunk önéletrajzot? (2.)2019. november 22. (péntek) 07:57news/212_0_300x199xffffff.jpg

Az önéletrajzok jelentős változáson és átalakuláson mentek keresztül az elmúlt években, csakúgy, mint az álláskeresés. Sorozatunk következő részében arról lesz szó, hogy mire ügyeljünk a fotó kiválasztásakor, és milyen e-mail címet adjunk meg.

 

1. Fénykép
Általában véve viszont szokás képet tenni az életrajzunkba.  Az első, amit egy önéletrajzon a toborzó megnéz, az a fotó. Nagyon leegyszerűsítve azt is mondhatjuk, hogy ezen áll, vagy bukik az, hogy behívnak-e minket interjúra, vagy nem, ugyanis sok mindent elárul rólunk. A képnek professzionalizmust kell sugallnia. A szelfi, a nyaralós kép, az esküvői fotó, a levágott fotó, a ballagási tablókép negatív benyomást tesz arra, aki elbírálja a beérkező önéletrajzokat. Törekedjünk profi, megnyerő, aktuális (tehát nem sok évvel ezelőtt készített) fénykép használatára. Ez igazán nem nagy áldozat a siker érdekében. 

2. E-mail cím
A XXI. században a kommunikáció javarészt online történik, így elengedhetetlen, hogy legyen email címünk. Könnyen abba a hibába eshetünk, hogy nem tulajdonítunk nagy jelentőséget a megadott e-mail címnek, pedig ennek is meggyőzőnek és professzionálisnak kell lennie. A legbiztosabb, ha a kereszt és a vezetéknevünkből állítjuk össze, javasolt kerülni a becenevek alkalmazását. Hatalmas hiba, ha a jelenlegi munkahelyünkön használt céges e-mail címet adjuk meg értesítési címként. 

3. Nyelvtani hibák
Kis erőfeszítés, kevés befektetett energia, pozitív benyomás. Természetes, hogy gépelés közben elütünk betűket, viszont mielőtt pályázatunkat beküldjük egy állásra, javasolt többször is átfutni az önéletrajzunkat, és kijavítani a helyesírási hibákat, valamint az elütéseket. 

4. Igénytelen szerkesztés
Természetes, hogy már az önéletrajzunkkal is ki szeretnénk tűnni a jelöltek közül, ezért próbáljuk minél egyedibb köntösbe bújtatni a szakmai tapasztalatunkat. Emiatt alapvető önéletrajzsablon szinte alig használatos. Az egyéni szerkesztés valóban megnyerő lehet, viszont arra ajánlatos figyelni, hogy ne egyszerű vázlatos felsorolást tartalmazzon az önéletrazunk, hanem egy igényesen szerkesztett, áttekinthető és könnyen olvasható adathalmazt.  

5. Nem helyes adatok
Arra mindig nagyon figyeljünk oda, hogy a kapcsolattartási információk helyesek legyenek, és még ennél is fontosabb, hogy a sajátunkat adjuk meg. Olyat, amin csak minket tudnak elérni, és senki más nem férhet hozzá. A mobiltelefonszám ezért is sokkal szerencsésebb egy vezetékes számnál, különösen akkor, ha az a jelenlegi munkahelyünké. Az e-mail cím esetén arra kell figyelnünk, hogy ne legyen elírás benne, hogy biztosan el tudjanak érni minket.

Sorozatunk következő részében arról is szó lesz, milyen hosszú legyen az önéletrajz.

A cikk szerzője: Dr. Mester Csaba az Evolution Consulting Kft. ügyvezetője, a foglalkoztatási paktum HR rendezvényeinek egyik előadója.

Olvassa el a sorozat első részét is!

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében regisztrált álláskeresők önéletrajzuk megírásához a paktumirodákban is kérhetnek segítséget.

Ha elsők között szeretne információt kapni a foglalkoztatási paktum honlapján megjelenő hírekről, támogatásokról, rendezvényekről, akkor regisztráljon, és tájékoztatást küldünk e-mail címére. 

 

Vissza