HELYI TERMÉKEK
 
BAZ Foglalkoztatási Paktum > HELYI TERMÉKEKMr. Méz bemutatkozik2018. november 9. (péntek) 07:51news/123_0_300x199xffffff.jpg

Családi vállalkozásban működik a sajókazai Mr. Méz méhészet több mint 20 éve. Termékeikkel kiérdemelték a Kiváló Tájtermék és a nemzeti parki védjegyeket.

Nagy Attila és felesége Aranka 1994-ben 2 méhcsaláddal kezdte a méhészkedést. Rokonságukban korábban nem méhészkedett senki, így a tevékenységhez szükséges „tudományt” tapasztalatból, saját kárukból tanulták meg. Eleinte csak pár családdal dolgoztak munka mellett. Mára azonban állományukat 250 családra fejlesztették, a férj főállású őstermelő lett. Attila végzi a méhek biológiájával kapcsolatos feladatok nagy részét, Arankának maradtak a háttérmunkák, beszerzések, értékesítések.

Vándorméhészet révén a méhcsaládok nagy részét legelőről legelőre szállítják. Repcére, akácra és napraforgóra nagy családszámmal, fekvő és rakodó kaptárokkal indulnak útnak, míg a kisebb, különlegesebb legelőkre (hárs, selyemfű) 5-6 db rakodó kaptárral utaznak. Így tudják biztosítani kínálatuk széles választékát, mely évről-évre változik. Mint a mezőgazdaságban általában, a méhészetben is nagyban befolyásolja az időjárás a méztermést. Fajtamézeik összetétele attól függ, hogy az időjárás melyik kultúr-, gyógy- vagy esetleg gyomnövénynek kedvez, mely virágok nektártartalma a legbőségesebb, hiszen a méhecskéik ezt gyűjtik be, ebből állítják elő a mézet.

Kínálatukban megtalálható többek között a lépes méz, propoliszos méz, akác-, napraforgó-, repce-, gyógy- és nyári virágméz.

Levendulas_mez.PNGAkácmézük elnyerte a Kiváló Tájtermék védjegyet, amit a kisüzemi módon előállított prémium termékek kaphatnak meg.

Másik büszkeségük az úgynevezett Tájméz, amivel kiérdemelték a nemzeti parki védjegyet. A tájméz rendkívül ritka, nehéz fáradságos munkával összegyűjtött méz úgy a méhek mind a méhész oldaláról tekintve és nem keverendő össze a vegyes virágmézzel. A Sajó völgyében június elejétől július végéig nyíló vad, gyógy- és mezei virágok nektárjaiból készült méz. A felhagyott mezőgazdasági területek regenerálódásának eredményeképpen szinte érintetlen területről származó mindenféle permet és vegyszertől mentes natúr méz. Megtalálható benne a zsálya, hárs, levendula, kígyószisz, somkóró, kender, kapor, bálványfa, búzavirág, bogáncs - azok az emberi szervezet számára hasznos összes jótékony tulajdonságaikkal együtt.

További információ: https://mrmez.hu/

Elérhetőség: Nagyné Tóth Aranka – méhész
3720 Sajókaza, Szent István út 38.
Telefon: 30/860-1046
Email: arikaza@gmail.com

Regisztráljon honlapunkon, ha a helyi termékek fejlesztésével kapcsolatos hírekről, rendezvényekről az elsők között szeretne értesülni.

 

Vissza