BAZ Foglalkoztatási Paktum > Mézes Reggeli 2018. november 10. (szombat) 11:49news/127_0_300x199xffffff.jpg

Legyen minden nap MÉZES NAP! Jó méznek is kell a cégér, ezért november 16-án Mézes Reggelire várják az óvodásokat és kisiskolásokat országszerte, így Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.

Magyarországon ötödik alkalommal rendezik meg az Európai Mézes Reggeli programot, amit a 2007-ben a szlovénok indítottak el, és időközben egyre több ország csatlakozott a kezdeményezéshez. Ez a rendezvény több mint egyszerű kóstoltatás, hiszen a méztermeléssel és a méhészettel is ismerkedhetnek a gyerekek játékos formában. A rendezvény sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy az első évben országosan 67, az elmúlt évben már több mint 500 helyszínen kezdődött mézesen a reggel. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tavaly 26 intézményben 4300 gyerek vehetett részt az eseményen. A megyei Méhész Egyesületnél Farkas János szaktanácsadó szervezésében idén is több megyebeli iskolában és óvodában tartanak a helyi méhészek mézkóstoltatást, és élményprogramot a méz értékéről, a méhek életéről.

A kezdeményezés célja a mézfogyasztás, a helyi termék népszerűsítése mellett, hogy felhívják a figyelmet a reggeli fontosságára és az egészséges táplálkozásra, mivel a rossz étkezési szokások gyakran már gyerekkorban kialakulnak. Továbbá fontos annak hangsúlyozása, hogy a méhek munkája jelentősen hozzájárul a környezetvédelemhez és a biológiai környezet változatosságához. A gyerekek rövid prezentációt is hallhatnak a méhekről, a mézekről és méhészethez kötődő kreatív alkotásokat készítenek a Mézes Reggeli napon november 16-án.

Napjainkra ugyan duplájára nőtt (70 dkg) a magyarok éves mézfogyasztása, de ez még mindig csak a fele az európai átlagnak. A méz kiváló csemege, de emellett természetes gyógyhatású finomság, a népi gyógyászatban is kedvelt termék. Tehát elő a mézes bödönnel és tegyük édesebbé a napjainkat ezzel a finomsággal!

Szervezők:  Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Méhész Egyesület, Kazincbarcika és Környéke Méhész Egyesület
Támogató: Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME)

További információ:
Farkas János méhész, megyei szaktanácsadó
E-mail: farkas.janos@omme.hu
Telefon:30/635-1257

Szeretne még több helyi termékről szóló cikket? Itt megtalálja.

Sajtóvisszhang a megyebeli Mézes Reggeli programról:
Mézédes élmények a magyar iskolákban (boon.hu)

Vissza