BAZ Foglalkoztatási Paktum > Kihívások az agrár-vállalkozások humánpolitikájában2019. április 17. (szerda) 15:00news/158_0_300x199xffffff.jpg

2019. április 15-én a Taskó és Társa Kft. tehenészeti telepén folytatódott a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei foglalkoztatási paktum vállalkozásoknak szóló és a munkaerő-piaci kihívásokkal foglalkozó tanácsadási rendezvénye. 

Az exportra termelő tehenészeti telep megtekintése után a felek áttekintették a térség, illetve a megye agrárvállalkozásait érintő főbb foglalkoztatási helyzetet.

A jelenlévő, döntően állattenyésztéssel foglalkozó és átlagosan 8-20 fő alkalmazottal működő vállalkozások képviselőinek elmondása szerint nagy kihívása a megfelelően képzett munkaerőutánpótlás megteremtése, képzett szakemberek megtalálása. Az új munkaerő felvételének egyszerű útja, ha egy gazdaság a középiskolások gyakorlati helyeként is működik, majd a gyakorlaton lévő diákok beletanulva a szakmába, a munkakörnyezetbe könnyebben maradnak a már megismert vállalkozásnál.

A munkaerő megtartása még nem jelent nagy problémát, de ennek egyik kulcsa a megfelelő bérezés, illetve az emberséges, a tulajdonos, vezető és beosztott között kialakuló partneri munkakörnyezet megteremtése. Utóbbira példa, hogy a vezetők egy problémát megbeszélnek a munkatársakkal, kikérik a véleményüket, melyet figyelembe vesznek a megoldásnál. A munkatársak közti kölcsönös tisztelet erős köteléket jelent egy vállalkozásban, ami hozzájárul a működési hatékonysághoz. A bérezés kapcsán elhangzott, hogy a fix bér és a teljesítmény alapú bérezés közötti egyensúly megtalálása fontos, utóbbi segít abban, hogy a munkavállalóban is kialakuljon a felelősségérzet a munkája iránt. 2_TaskĂł 3.JPG

Főként a növénytermesztésre jellemző idénymunkákra egyre nehezebb megfelelő, képzett vagy tapasztalt dolgos kezeket találni, de a megyében ugyan eltérőképpen, még megoldják a sürgős és nagy volumenű munkák elvégzését. Felmerült még a munkaerőkölcsönzők bevonásának lehetősége idénymunkások alkalmazására. 

A munkaerőhiányra válaszaként a gazdaságok igyekeznek EU és hazai támogatás felhasználásával gépesíteni, majd a modern technológia segítségével egyre több feladatot elvégezni, akár a gyümölcs-szüretelést is. A támogatásban részesült gazdák elbeszéléseiből kirajzolódott, hogy a támogatások adta előny általában a piaci szereplők, így például a gépgyártók, gépkereskedők, terménykereskedők, végül fogyasztók körében megoszlik, miközben a gazdák számára jelentős adminisztrációs terhet jelent a támogatás adminisztrációja. 

A munkaerő-hiány vagy gépesítés költségessége kapcsán felmerült a gazdák közti összefogás lehetősége, melyre hallottunk jó, megfelelően szabályozott külföldi példát, illetve nem túl sikeres, a közös hasznok helyett az egyéni érdekérvényesítést megmutató hazai gyakorlatot.

Ugyan az időjárásnak kitett, illetve a természet körforgáshoz alkalmazkodó mezőgazdasági tevékenység komoly erőfeszítést igényel a szakemberek részéről, hiszen sokszor rossz körülmények között, pihenőnapokon is dolgozni kell, de ahogy elhangzott: a munkáknak megvan a változatossága, akár mindennap új kihívással lehet találkozni, illetve napjainkban a gépesítés révén mindennapossá vált a digitális eszközök kezelése. Fontos, hogy a fiatalok megismerjék a modern, változatos mezőgazdaság világát.

3_TaskĂł 1.JPGVégül az agrárszakember utánpótlás biztosítás kapcsán számos ötlet is elhangzott: az óvodáskori szemléletváltástól, az iskolakerteken, nyílt napokon, a középiskolai idénymunkákon át, a szakközépiskolák infrastruktúrájának korszerűsítéséig. Mindezek megvalósulásához alapvető egy-egy településen a helyi partnerek, így önkormányzat, iskolák, gazdálkodók, kereskedők közti összefogás, amihez kapcsolódik a vidéki élet szeretete, a vidék fejlődése iránti elköteleződés.

A résztvevők értékes gondolatokkal gazdagodtak, melyek felhasználásával sikeresen tudják folytatni agrárvállalkozói tevékenységüket.

Vissza