BAZ Foglalkoztatási Paktum > Atipikus foglalkoztatás - szeretjük vagy sem? (2019)2019. július 15. (hétfő) 15:10news/180_0_300x199xffffff.jpg

A megyei kormányhivatal negyedéves felmérésében megkérdezte, hogy a munkáltatók mely atipikus foglalkoztatási formákat alkalmaznák legszívesebben.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal negyedévente megjelenő munkaerő-piaci tájékoztatójából ezúttal arra is választ kerestek, hogy a munkáltatók mely atipikus foglalkoztatási formákat alkalmaznák legszívesebben. A kérdés a megyei paktum számára is fontos, hiszen a projekt keretében HR tanácsadásadást is nyújtunk. A rendezvényeken a vállalkozások információkat kapnak többek között a munkaerő-kölcsönzés, távmunka, önfoglalkoztatás lehetőségeiről, a kapcsolódó kedvezményekről. Ha ezekről az ingyenes rendezvényekről szeretne tájékoztatást kapni, akkor regisztráljon honlapunkon, és Önnek is küldünk meghívót.

A megkérdezett munkáltatók közül nagyjából minden második válaszadó hangot adott véleményének a kérdőívben felsorolt nyolcféle atipikus foglalkoztatási forma valamelyikével kapcsolatban, amely a vizsgálatban érintett válaszadóknak átlag 41,5%-a. (Az elmúlt évhez képest 0,5%-ponttal alacsonyabb válaszadási hajlandóságot rögzítettünk.) A közölt adatokkal kapcsolatban fontos megjegyezni azt, hogy a válaszolók köre évről-évre cserélődik, de az egyes atipikus foglalkoztatási formák sikerességével kapcsolatban jól érzékelhető jelzéseket tartalmaznak.

atipikus_2019_masodik_negyedev.PNG

A fenti grafikonon jó látható, hogy a nyolc foglalkoztatási forma közül - az elmúlt évhez hasonlóan - a határozott idejű szerződéssel történő foglalkoztatás (61,5%); valamint az alkalmi, vagy szezonális/egyszerűsített foglalkoztatás (49,0%) a legközkedveltebb a válaszadói körben. A további hat foglalkoztatási formát előnyben részesítők száma nagyságrendekkel alacsonyabb.
Vállalati létszámnagyság szerint vizsgálva elmondható, hogy leginkább a mikrovállalkozások (közülük is elsősorban az 5-9 fő közötti vállalkozások), és a kisvállalkozások részesítik előnyben a határozott idejű, illetve az alkalmi, vagy szezonális/egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló munkaviszonyt.

A válaszadók legmarkánsabb véleménye a távmunka (home office), a bedolgozói jogviszony, az önfoglalkoztatás, valamint a munkaerő-kölcsönzés vonatkozásában mutatkozik meg, ugyanis itt az elutasítók aránya a 80%-ot (sőt az első kettő esetében a 90%-ot) is meghaladja. Közülük is kiemelkednek a felmérésben résztvevő közép- és nagyvállalatok, akik csak elvétve alkalmazzák a foglalkoztatás imént jelzett formáit.
Hangsúlyozandó, hogy az eddig bemutatott atipikus foglalkoztatási formák elfogadottsága/vagy éppen elutasítása a jövőben még jelentősen változhat, kiváltképp, ha figyelem bevesszük a részmunkaidős (40,6%); a határozott idejű (32,4%); a megbízási (31,5%); valamint az alkalmi, vagy szezonális/egyszerűsített (28,4%) foglalkoztatás bizonytalan válaszadóinak jelentős, illetve a nem válaszolók 58,5%-os összesített arányát.
Az atipikus foglalkoztatási formák országos adatsorának hat mutatószáma (munkaerő-kölcsönzés, távmunka, önfoglalkoztatás, bedolgozói jogviszony, megbízási szerződés, részmunkaidős foglalkoztatás) többé-kevésbé megegyezik a megyei arányszámokkal. A két jelentősebb különbség a határozott idejű szerződéssel történő foglalkoztatás (+18,2%-pont), és az alkalmi, vagy szezonális/egyszerűsített foglalkoztatás (+6,9%-pont) megyei preferáltságát mutatja.

Az elmúlt évi megkérdezéshez képest a részmunkaidőben történő foglalkoztatás, a megbízási szerződés, illetve az alkalmi, vagy szezonális/egyszerűsített foglalkoztatás szerepe némileg visszaszorult, míg a többi atipikus foglalkoztatási forma alkalmazása esetében elmozdulás nem vagy alig tapasztalható. Egyetlen kivételként említendő, hogy a munkáltatók némileg jobban élnek a távmunka adta lehetőséggel, ugyanis az ilyen formában alkalmazottak aránya a 2018. évi 1,4 százalékról 2019-re 2,7 százalékra emelkedett.

A megyei negyedéves munkaerő-gazdálkodásról további részletek olvashatók a kiadványban.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal a paktum projekt konzorciumi tagja.

Vissza