BAZ Foglalkoztatási Paktum > Hogyan írjunk önéletrajzot? (1.)2019. november 19. (kedd) 08:11news/210_0_300x199xffffff.jpg

Az önéletrajzok jelentős változáson és átalakuláson mentek keresztül az elmúlt években, csakúgy, mint az álláskeresés. Sorozatunkban azokról az információkról fogunk részletesen szólni, melyeket nem szerencsés beleírni egy önéletrajzba.

Nem is olyan sok évvel ezelőtt az önéletrajzok egyet jelentettek egy megszövegezett levéllel. Ezeket váltotta fel az ,,amerikai típusú" önéletrajz, mely felsorolásszerűen tartalmazta a jelölt iskoláit, munkahelyeit és egyéb ismereteit. A CV-k evolúciójában nagyon fontos elem lett (és a mai napig az) az egyéniség, vagyis a jelölt azon tulajdonsága, vagy tulajdonságai, mellyel vagy melyekkel pozitív irányba tűnhet ki a többi pályázó közül. Ennek sajnos megvan az a veszélye is, hogy az egyediség mellett túl sok információt oszt meg a jelölt az önéletrajzában, olyanokat is, amelyek nem relevánsak a betöltendő pozícióval kapcsolatban. A teljesség igénye nélkül íme négy információ, melyeket jobb kihagyni a pályázatból:

1. Túl részletes személyes adatok
Tanácsos azokat az információkat megadni, melyek elengedhetetlenek a pályázatunk szempontjából, és ugyanilyen fontos azon adatok mellőzése is, melyekből hátrányunk származhat, vagy egyáltalán nem fontosak. Nélkülözhetetlen megadnunk azon adatainkat, melyeken az állást kínáló cég kapcsolatot tud velünk létesíteni, mint például a telefonszámunk és az e-mail címünk. Habár a lakcímünk is alkalmas a kapcsolattartásra hagyományos levél formájában, mégsem szerencsés beleírni az életrajzba. Előfordulhat ugyanis, hogy emiatt hátrányba kerül a pályázatunk más jelöltekével szemben. Nem releváns információ az sem, hol születtünk, hiszen könnyen lehet, hogy már nem ott élünk, és ez szintén hátrányt jelenthet a kiválasztási folyamatban, ráadásul a pozícióhoz kapcsolódó kompetenciáinkra sincs semmilyen befolyással.
2. Nem releváns tanulmányok
Nemcsak az általános iskolát szükségtelen megemlíteni egy önéletrajzban, a pozíció leírásához nem kapcsolódó iskolák, képzések is mellőzhetők. Könnyen előfordulhat, hogy több végzettséggel is rendelkezünk több különböző területen, azonban szakmai tapasztalatunk nem kapcsolódik ezek mindegyikéhez. Tanácsos tehát azokra fókuszálni, melyek szorosan kapcsolódnak a betöltendő pozícióhoz, vagy elősegítették a pozíció betöltéséhez szükséges szakmai tapasztalat és tudás megszerzését.
3. Az összes eddigi munkahelyünk
Tévedés azt állítani, hogy tapasztaltabbnak tűnünk akkor, ha eddigi karrierünk összes munkahelyét felsoroljuk, még azokat is, melyek teljesen más szakterülethez tartoznak, mint ahová a pályázatunkat beadtuk.  Ha az általunk megpályázott pozíció, vagy munkakör betöltéséhez szükséges tapasztalatunkat hasonló területe(ke)n és munkakör(ök)ben szereztük, szerencsésebb csak ez(eke)t felsorolni - a feladatok részletezésével.
4. Rövid ideig végzett munkák
Kicsit talán kapcsolódik az előző ponthoz, azonban külön foglalkozunk vele, mert más megvilágításban szeretnénk megvizsgálni a kérdést. A rövid ideig, mindössze néhány hétig vagy hónapig végzett munkák felsorolása vagy említése abban az esetben elengedhetetlen az önéletrajzunkban, ha egy olyan szakmai kompetencia megszerzését eredményezte, mely kiemeli pályázatunkat a többi jelölt anyaga közül. Ahogy korábban is említettük, a rengeteg munkahely nem a széleskörű szakmai tapasztalatunkról árulkodik elsősorban. Akár azt a benyomást is keltheti a munkáltatóban, hogy nem tudunk vagy nem is akarunk sokáig egy munkahelyen dolgozni.

Az önéletrajzokkal kapcsolatos sorozatunk következő részében azon hibákat fogjuk elemezni, melyeket, ha elkövetünk az önéletrajzunkban, jelentősen rontjuk saját pályázati esélyeinket.

A cikk szerzője: Dr. Mester Csaba az Evolution Consulting Kft. ügyvezetője, a foglalkoztatási paktum HR rendezvényeinek egyik előadója.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében regisztrált álláskeresők önéletrajzuk megírásához a paktumirodákban is kérhetnek segítséget.

Ha elsők között szeretne információt kapni a foglalkoztatási paktum honlapján megjelenő hírekről, támogatásokról, rendezvényekről, akkor regisztráljon, és tájékoztatást küldünk e-mail címére. 

 

 

Vissza