BAZ Foglalkoztatási Paktum > A Mezőcsáti térség minta projektjei2020. február 28. (péntek) 10:48news/227_0_300x199xffffff.jpg

A megye paktumirodái Gelejen tartottak partnerségi megbeszélést, melynek témakörei a megváltozott munkaképességű álláskeresők foglalkoztatása, a helyi termékek piacra jutása és a digitális jólét program voltak. A tanácskozáson részt vett Tállai András a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és Bánné dr. Gál Boglárka a megyei közgyűlés elnöke.

A Mezőcsáti járásban, Gelejen tartottak értekezletet februárban a megyében működő foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési paktumirodák munkatársai, projektmenedzserei.

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője tájékoztatójában kitért a terület munkaerő-piaci helyzetére, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programokra, a mezőgazdasági támogatásokra . A partnerségi megbeszélés napirendi pontjaihoz kapcsolódóan elmondta, hogy Gelej Község Önkormányzat gesztorságával működő projektek jelentős hatással bírnak a foglalkoztatásra. Az itt élők a helyi termékek előállításával jövedelemhez jutnak.
A térségben a Magyar Vöröskereszt Mezőcsáton létrehozott szociális kecskefarm és sajtüzem kapcsán kiemelte, hogy hatalmas kihívás a társadalmi vállalkozás üzemeltetése, mely segíti a megváltozott munkaképességű emberek és a szociálisan hátrányos helyzetű munkavállalók elhelyezkedését.
Beszédében felhívta a figyelmet a Digitális Jólét Programra, melynek célja, hogy Magyarország minden polgára és vállalkozása a digitalizáció nyertesei közé kerülhessen. A digitalizáció az önkormányzatok, a vállalkozások működésében egyaránt meghatározó, esélyteremtő változás, a sikeresség és gyarapodás egyik legfontosabb eszköze.

Bánné dr. Gál Boglárka elnök asszony, a megyei foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési program projektvezetője kiemelten fontosnak tartja a projekt népességmegőrzésére, a foglalkoztatásra vonatkozó pozitív hatását. Beszédében elmondta, hogy a partnerségi megbeszélésnek helyet adó Gelej községben a helyi termék fejlesztése érdekében folyó munka példaértékű. Felhívta a figyelmet arra, hogy a térségben több település összefogása, együttműködése a gazdaság és a foglalkoztatás területén egyaránt kedvező folyamatokat indított el.

Demeterné Nyeste Erzsébet polgármester előadásából a jelenlévők megismerhették a település foglalkoztatáshoz és helyi termék fejlesztéséhez kapcsolódó projektjeit. Elmondta, hogy a Kistérségi Agráripari Foglalkoztatási Klaszter keretében képzést, foglalkoztatást és mezőgazdasági eszközöket is tudtak biztosítani. Négy település dolgozik együtt, termékeikkel egy-egy területre fókuszálnak, így Tiszatarjánban jellemzően a hústermékek feldolgozására, Igriciben fóliatermesztésre, befőzésre és varroda tevékenységre, Tiszadorogmán házi tészta készítésére, Gelejen pedig zöldségtermesztésre, savanyításra specializálódtak. A településeken működik helyi termékeket árusító bolt. A jelenleg előttük álló feladat, hogy az M3-as autópálya mindkét oldalán, a geleji pihenőnél két olyan üzletet építsenek, ahol helyi termékeket árusítanak, és ez 24 új munkahelyet jelent majd. A fejlesztés a rövid ellátási lánc és a helyi piacok fejlesztését szolgáló uniós forrás keretében történik.
A foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési paktum program keretében felkutatják a helyi termelőket, és három járást (Mezőcsát, Mezőkövesd, Nyékládháza) érintő termékkatasztert alakítanak ki.

Baranyi Krisztina a mezőcsáti paktumiroda vezetője és Molnárné Tomi Tünde a Kis-Hortobágy Major üzemvezetője jó gyakorlataként arról az együttműködésről szóltak, mely a megváltozott munkaképességű álláskeresők foglalkoztatását tűzte ki célul.
A tájékoztatóban bemutatásra került az a kecskefarm és sajtüzem, mely 2019 májusa óta működik Mezőcsáton. A Magyar Vöröskereszt megyei szervezete kezdeményezésére, uniós támogatással megvalósult projekt 11 fő foglalkoztatásával indult. Jelenleg a helyi paktumirodával együttműködve újabb dolgozókat kívánnak foglalkoztatni, elsősorban a hátrányos helyzetű és a megváltozott munkaképességű emberek köréből, akiknek képzést is nyújtanak.
A társadalmi vállalkozás alapja az a mintaprojekt, amelyet a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete hozott létre az EFOP (1.11.1-17-2017-00016) pályázata segítségével a szociális gazdaság erősítése és a leghátrányosabb helyzetű csoportok elhelyezkedése érdekében.

Okosné Kemény Henrietta a Digitális Jólét Program (DJP) Észak-magyarországi Hálózat vezetője a 2015-ben indult program kapcsán elmondta, hogy a digitális tudás versenyelőnyt jelent. Magyarországon a digitalizáció folyamata az utóbbi időben láthatóan felgyorsult, amihez a DJP keretében hozott intézkedések is hozzájárultak. Elkészültek a következő évek digitális fejlesztési irányait meghatározó stratégiák.
Tájékoztatást adott a 2017-től működő hálózat tevékenységéről, melynek keretében Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ma már 168 DJP pont működik. Főfeladatuk jelenleg az érzékenyítés, illetve a lakosság mellett nyitnak a civil szféra és a vállalkozások felé is. A jelenlévőket arra biztatta, hogy a lehetőségekről tájékoztassák az önkormányzatokat és felajánlotta együttműködését.

Ha elsők között szeretne információt kapni a foglalkoztatási paktum honlapján megjelenő hírekről, támogatásokról, rendezvényekről, akkor regisztráljon, és tájékoztatást küldünk e-mail címére.

Vissza