BAZ Foglalkoztatási Paktum > Társadalmi vállalkozás és érzékenyítés2020. szeptember 22. (kedd) 10:45news/267_0_300x199xffffff.jpg

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési Paktum szeptemberi alkalma szociális gazdaság fejlesztése témakörben:

 

2020. szeptember 28-án, 9 órai kezdettel, Miskolcon a Megyeháza Dísztermében (Miskolc, Városház tér 1.) valósul meg.

A Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete mutatkozik be a szociális gazdaság tématerületen végzett sokrétű tevékenységével és szolgáltatásaival; valamint a jelenlévők személyesen is megtapasztalhatják az egyesület által kidolgozott interaktív érzékenyítő tréninget is. Továbbá a nap folyamán képet kaphatunk a koronavírus társadalmi vállalkozásokra gyakorolt hatásait feltérképező kutatás eredményeiről, valamint szakértői áttekintést a szociális gazdaság jelenének és jövőjének várható alakulásáról.

A tanácsadás témája:

A Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete és tevékenységének bemutatása

 • érdekvédelem,
 • szolgáltatások,
 • elemi és foglalkoztatási rehabilitáció,
 • szabadidős, sport- és kulturális programok.

Interaktív érzékenyítő, szemléletformáló program:

 • a látássérülés fajtái, fokozatai,
 • a látássérültekkel való kommunikáció, segítségnyújtás formái,
 • életvitelt könnyítő segédeszközök bemutatása,
 • fehérbotos közlekedés bemutatása, kipróbálása,
 • különböző szembetegségek okozta látássérültségeket szimuláló szemüvegkészlet kipróbálása.

Társadalmi vállalkozások helyzete a Covid idején Társadalmi vállalkozások: jelen és jövő. A koronavírus hatásai a társadalmi vállalkozásokra és a szektor várható támogatásai a 2021-2027-es programozási időszakban:

 • Covid vírus társadalmi vállalkozásokra gyakorolt hatásait feltérképező kutatás eredményeinek bemutatása,
 • szakértői áttekintés a szociális gazdaság jelenének és jövőjének várható alakulásáról, a következő Európai Uniós támogatási ciklus várható irányairól.

Jelentkezés

A tanácsadásokon- humánerőforrás-fejlesztési, vállalkozás fejlesztési, marketing és nonprofit szervezeti szakértők bevonásával- jól hasznosítható tapasztalatokat lehet megszerezni, továbbá a résztvevők számára lehetőség nyílik a személyes szakmai kapcsolatrendszer bővítésére is.

A rendezvények minden, a megye területén működő, már létező vagy újonnan létrejövő civil szervezet, nonprofit gazdasági társaság, szociális szövetkezet, egyéb vállalkozások, illetve az érdeklődő önkormányzatok számára nyitottak; a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

A tanácsadási nap két részből áll: a délelőtt során egy 3 órás, előadásokra épülő tanácsadásra kerül sor, majd ezt követően – egy rövid szünetet beiktatva – szintén 3 óra áll rendelkezésre egyéni konzultációra, amelyre vonatkozó részvételi szándékát a regisztrációkor előzetesen jelezni szíveskedjen.

A támogatásban részesült Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat megbízásából a megyei paktum projekt keretében az Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft. és az OKT-FULL Tanácsadó Kft. konzorciuma biztosítja a tanácsadói szolgáltatást.

A szociális gazdaság iránt érdeklődők számára olyan ismereteket kívánunk átadni, melyek segíthetik olyan piaci tevékenységek kialakítását és fenntartását, melyek társadalmi szempontból hasznos célt szolgálnak és / vagy hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatását célozzák meg.

A tematikus csoportos tanácsadási napok három különböző fókusszal kerülnek megrendezésre, melyek a következők: szociális gazdaság, szolgáltatásfejlesztés, kapcsolatépítés.

A tanácsadási napok célja:

 • a szociális gazdaságban való részvétel iránti igény növelése;
 • termék- és szolgáltatásfejlesztés segítése;
 • a szervezeti működés fejlesztése;
 • a foglalkoztatás-bővítési lehetőségek feltárása;
 • a finanszírozási lehetőségek megismertetése;
 • piaci és állami szereplők, valamint a szociális vállalkozások közötti partnerségek fejlesztése az értékesítés bővítése, foglakoztatási együttműködések, kapacitások, eszközök megosztása érdekében;
 • foglalkoztatási célú projektek előkészítése.

 

Rendezvényeinken körbejárjuk a szociális gazdaság keretei között gyártott termék vagy szolgáltatás megtervezésének kérdéskörét, a piac jellemzőit, a partnerekkel való együttműködések tapasztalatait, a munkaerő biztosításának sajátosságait, illetve a projekt vagy vállalkozás lehetséges finanszírozási módjait.

A tanácsadási napon továbbá tájékoztatást nyújtunk a megyében működő foglakoztatási paktumokról és különböző, a munkavállalást segítő támogatások lehetőségeiről, különös tekintettel a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának sajátos megoldásaira.

További kérdéseikkel, javaslataikkal forduljanak bizalommal a bazszocialisgazdasag@exante.hu címre.

Vissza