BAZ Foglalkoztatási Paktum > Miskolci cégek sikerei az űriparban2020. december 18. (péntek) 10:33news/277_0_300x199xffffff.jpg

Tudta, hogy a Magyar Űripari Klaszter központja Miskolcon van? És azt, hogy a hazai űrkörkép 2020 kiadványban egytucatnyi miskolci vonatkozás is olvasható?

A Magyar Asztronautikai Társaság idén is elkészítette a magyar űrszektor legsikeresebb vállalkozásait, kutatóintézeteit bemutató kiadványát. Sokan még mindig meglepődnek azon, hogy a megyeszékhelyen az űriparhoz kapcsolódó cégek, kutatóintézetek is tevékenykednek, pedig 2007-ben Miskolcon alakult meg a Magyar Űripari Klaszter. A HUNSPACE a magyar űr orientált szervezeteket fogja össze és képviseli érdekeiket belföldön és külföldön egyaránt. A klaszter alapítója és egykori elnöke dr. Bárczy Pál, aki kutatócsapatával létrehozta hazánk egyik legjelentősebb űripari vállalkozását az Admatis Kft-t. A cég a napokban a miskolci hírekbe is bekerült, amikor együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Egyetemmel. A közös munka az űrtechnikához kapcsolódó oktatási és kutatási tevékenységekre, azon belül is anyagtudományi, gépészeti és térinformatikai területekre terjed ki.

A kiadványban az anyagtudományok és anyagtechnológiák témakörök kapcsán a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. BAY-ENG Mérnöki Divíziója, valamint a Miskolci Egyetem Anyagtudományi Kutatócsoportja legfontosabb projektjei is olvashatók. Az összeállításban megtalálható a Matmod Kft., mely anyagtudományi fejlesztéseket hajt végre és alumíniumötvözetekre kínál űripari minőségű felületkezelési technológiát. Az Innobay Hungary Kft. űrkutatási kompetenciája a súlytalanság hatásának jobb megértését szolgálja.

A Hazai Űrkörkép 2020 kiadvány letölthető a Magyar Asztronautikai Társaság honlapjáról.

Ha még többet szeretne tudni az űrkutatásról, és főleg arról, hogyan hat ez a mindennapi életünkre, akkor hallgassa meg a Re:Fact riportját, ahol természetesen Miskolc is szóba kerül.

Szeretne információt kapni a foglalkoztatási paktum honlapján megjelenő hírekről, támogatásokról, rendezvényekről? Ha regisztrál, tájékoztatást küldünk e-mail címére.

Vissza