BAZ Foglalkoztatási Paktum > Ipari szimbiózis – innovatív együttműködések2021. március 9. (kedd) 16:05news/284_0_300x199xffffff.jpg

A körforgásos gazdaság, ezen belül az ipari szimbiózis nem új keletű fogalom, de igazából most kezd beszédtéma lenni. A vállalkozások ugyanis keresik mindazokat a megoldásokat, amivel a válságból kiutat találnak. Hogyan csinálják mások? Mutatunk néhány jó gyakorlatot.

A Foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési együttműködés (paktum) projektben dolgozók egyik küldetése a foglalkoztatás kapcsán, hogy olyan lehetőségekre, megoldásokra hívják fel a vállalkozók figyelmét, ami a munkahelyek megtartását és új munkahelyek létrehozását támogatják. Ezért is tartják fontosnak az ipari szimbiózis szemléletének elterjesztését, aminek egyúttal munkahelymentő és -teremtő hatása is van.

A körforgásos gazdaság gyűjtőfogalom, üzleti megoldásokat kínál, amire a jelenlegi válság helyzetben nagy szükség van. A lineáris gazdaság helyett a fenntartható körforgásos gazdaság olyan elvekre épül, mint: csökkenteni, újrafelhasználni, javítani, újrahasznosítani és szabályozni. A cél, hogy minél kevesebb energia vesszen kárba, illetve minél kevesebb anyag kerüljön a hulladékba. A körforgásos gazdaság tervezésen alapul, és nem csupán a hulladék gazdálkodást fedi le, sőt ezt másodnyersanyagnak tekintik. Ami az egyik vállalatnál hulladékként jelentkezik, az egy másiknál alapanyag lehet. Ezeknek a cégeknek kell egymásra találniuk.

A Régiók úton az ipari szimbiózis felé nemzetközi program (TRIS) számos jó gyakorlatot ismertet meg. A spanyol iparkamara például rendszeresen szervez ipari szimbiózis börzét, ahol a partnerek egymásra találhatnak. Olaszországban az olivaolaj és a paradicsomszósz gyártása során keletkezett melléktermékek (élelmiszer-hulladékok) hasznosítására találtak megoldást.   

Magyarországon is vannak nagyon jó példák.

Az Audi Hungaria es a Lafarge cementgyár együttműködése során a szennyezett mészkő kerül átadás-átvételre további felhasználás céljából.

A Platio egy budapesti székhelyű technológiai vállalat, mely fenntartható építőanyagok előállításával foglalkozik 2015 óta. A Platio napelemkövek járható napelemek, amelyeket újrahasznosított műanyag alapzatra szerelnek. A Platio térburkolatok ott is telepíthetők, ahol a hagyományos napelemes technológiákat nem lehet alkalmazni. Olyan napelemes, innovatív dizájn, amely új, tiszta energiaforrást biztosít a városok, vállalatok és otthonok számára. Díjnyertes, nemzetközileg is ismert termék.

A Wyw-Block újrahasznosított hulladékból készít polisztirol könnyűbeton téglát, ami ki tudja váltani a hagyományos terméket és így sok nyersanyagot tud megtakarítani. A gyártás és felhasználás terén egyaránt környezetbarát.

Az Old Blue elhivatott a környezetvédelem és az újrahasznosítás irányába, a cég farmernadrág újrahasznosításában jeleskedik, amit többek között szőnyegek, kárpitok készítéséhez használnak fel.

Az újrahasználat gondolata jelenik meg egy magyar fejlesztésű rendszerben is, mely több díjat is nyert. A Clean-Way Kft. az építési hulladékot másodnyersanyagnak tekinti és az építési projektek összehangolására vállalkozott. Kidolgoztak egy saját rendszert az újrafeldolgozás arányának javítása érdekében. A bontási hulladék problémája cégeket és magánszemélyeket egyaránt érint és komoly gondot jelent. A rendszer ingyenesen használható, segíti az építkezési projektek közötti információáramlást, hiszen nagyon sok olyan anyag keletkezik egy beruházásnál, amit egy másikban fel lehet használni. Ilyen módon nagy mennyiségű hulladék hasznosítható. A platform (térkép-alkalmazás) létrehozása óta több mint 440.930 tonna hulladék került újrahasznosításra.

Ha többet szeretne megtudni a körforgásos gazdaságról, akkor tekintse meg a Hozd magad körforgásba! Útmutató kkv-k részére a körforgásos gazdaságról című kiadványt, amely ide kattintva érhető el. A kiadvány rövidített verziója ide kattintva érhető el. (kiadó: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.)

Ha elsők között szeretne információt kapni a foglalkoztatási paktum honlapján megjelenő hírekről, támogatásokról, rendezvényekről, akkor regisztráljon, és tájékoztatást küldünk e-mail címére.

 

Vissza