BAZ Foglalkoztatási Paktum > A MOL Petrolkémia számára kiemelten fontos a pályaorientáció2017. december 19. (kedd) 10:42news/50_0_300x199xffffff.jpg

A tiszaújvárosi MOL Petrolkémia az ország egyik legnagyobb és leginnovatívabb vegyipari vállalataként folyamatosan keresi a világszínvonalú technológiákban jártas szakembereket, ezért kiemelt hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésére és az oktatási programokra. Saját munkatársai képzésén túl erősít a duális képzések terén és az általános és középiskolások számára pályaorientációs programokat szervez.

A vállalat olyan, nagy munkaerő igényű fejlesztéseket tervez, melyekhez szükség lesz a folyamatos szakember utánpótlásra, ezért a korábbiaknál még aktívabban szeretnének részt venni a vegyipari szakember képzésben. Az oktatási projektekkel céljuk, hogy elkötelezett az utánpótlás-neveléssel csökkentsék a munkaerőhiány kockázatai. Az elkövetkező 15 évben ugyanis több mint 4,5 milliárd dollár értékben fog beruházásokat végrehajtani a MOL, részben Tiszaújvárosban. Ez pedig azt jelenti, hogy új munkatársakra lesz szükség a közeljövőben. Ezért a MOL Petrolkémia együttműködik a régió több középiskolájával és felsőoktatási intézményével, valamint saját munkatársait is folyamatosan képzi.

A MOL Petrolkémia idén először, hagyományteremtő szándékkal szervezett kémiatábort tizenkét tiszaújvárosi gimnazistának 2017. július 4-6. között. A vállalat célja az volt a nyári táborral, hogy felkeltse a diákok természettudományos érdeklődését, és megismertesse Magyarország legnagyobb vegyipari komplexumának mindennapjait.  A háromnapos program során a diákok kémiai kísérleteket folytathattak, megismerhették a kémia hétköznapi felhasználási lehetőségeit és a vegyipar alapjait, valamint a vállalat különböző üzemeiben is látogatást tehettek.

Szeptembertől új duális vegyésztechnikus-képzést is indított a Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakközépiskolával, illetve villanyszerelő-képzést a Szerencsi Szakképzési Centrum Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Szakgimnázium és Szakközépiskolájával közösen, biztosítva az ott tanuló diákok számára a gyakorlati oktatás feltételeit. Az MOL Petrolkémia emellett ösztöndíjat biztosít a tehetséges diákok számára, a normál képzésben résztvevő végzős hallgatók pedig egy-egy tapasztalt kolléga támogatásával végezhetik el szakmai gyakorlatukat a vállalatnál.

A MOL Petrolkémia vetélkedőt szervezett a vonzáskörzetében levő, dél-borsodi régió általános iskolásai számára. A versenynek köszönhetően a természettudományok iránt érdeklődő fiatalok betekintést nyerhetnek a vállalat tevékenységébe. A decemberig tartó vetélkedőre 24 általános iskola 53 csapata regisztrált és így közel 200 tanulót vontak be a programba.

A vállalat a felsőoktatásban is szerepet vállal: 2018 februárjától a Miskolci Egyetemen Msc vegyipari gépészmérnök szakon és a Debreceni Egyetemen Msc vegyészmérnök szakon indít duális képzést.

Vissza