BAZ Foglalkoztatási Paktum > Príma porta, házi remek - pályázatok2018. május 4. (péntek) 10:06news/77_0_300x199xffffff.jpg

A Borsod-Torna-Gömör Egyesület úgy döntött, hogy a vidéken élő termelőkkel, kézművesekkel, szolgáltatókkal együtt létrehozza a helyi termék védjegyrendszert. Az eredmény? Príma porták, házi remekek, kiváló tájtermékek.

 

A Borsod-Torna-Gömör Egyesület mint helyi LEADER akciócsoport segítséget nyújt a közösségi kezdeményezések megvalósításában a vidék gazdasági fejlődése érdekében. Az akciócsoport működési területe a Bódva és a Sajó folyók völgyére, az Aggteleki-karsztra, a Borsodi dombságra, a Rudabányai-hegységre, valamint a Cserehátra terjed ki. Az Egyesület tevékenységével aktívan hozzájárul a vidéki élet élhetőbbé tételéhez, a megszerzett tudás és jó gyakorlat helyi szinten történő alkalmazásához. A Borsod-Torna-Gömör térségben elindítottak olyan helyi védjegy programot, melynek keretében kialakítottak egy közös arculatot, minősítési rendszert és segítik a piacra jutást is többek között eszközbeszerzéssel, marketingtevékenységgel, térségi rendezvények támogatásával és kiállítási installáció beszerzésére.

btgelogo.jpgAz Egyesület a térségi szakmai fórumokon és helyi termék napokon dolgozta ki a térségi arculatot és védjegyet, amely eredményeit az Arculati Kézikönyv mutatja be. Kialakításra került egy honlap, amely a szakmai rendezvényeken feltárt értéktárat hivatott bemutatni az érdeklődőknek. Erre azért is volt szükség, mivel korábban a térségre jellemző helyi termékek jelentős része nem is került piacra, feketén, cserekereskedelemben jutott el a fogyasztóhoz. Akik értékesítettek, azok igyekeztek valamilyen felvásárlónak továbbadni a terméket. A felmért közel 120 termelőnek alig 1/6-a értékesíti termékét kistermelőként vagy kézművesként háznál, termelői piacokon és vásárokon. A lehetséges értékesítési csatornák és formák közül az internetes kereskedelem, a helyi bolt, a kiszállítás gyakorlatilag kiaknázatlan. A termékek előállításában, megjelenésében egységes térségi gyakorlat sem összességében, sem térségrészenként nem létezett. Ezen a helyzeten próbál változtatni az Egyesület a helyi termékeket reprezentáló kiadványok, molinók, szórólapok megjelentetésével a helyi védjegyrendszer megismertetésével, népszerűsítésével.

Ebben az évben az Egyesület LEADER pályázatokat hirdetett a védjegyhálózat népszerűsítése céljából, melynek keretében helyi termék üzemek fejlesztésére maximum 15 millió Ft támogatás, Príma Porta védjegyhálózathoz tartozó turisztikai támogatások maximum 10 millió Ft összegben érhetőek el. A védjeggyel rendelkező termelők, kézművesek pedig a térségben termékeiket a LEADER program keretében támogatott fejlesztések helyszínén egységes arculatban elkészített bemutató polcon helyezik el, ahol a térségbe látogató turisták megtekinthetik és információkat kaphatnak a termékekről és annak beszerzési lehetőségeiről.

IMG_8900.JPGA települési önkormányzatok a térségi helyi termék napok megrendezésére maximum 1,5 millió Ft támogatást kaphatnak, melynek feltétele, hogy legalább 3-5 helyi termékes, kézműves részére biztosítsanak lehetőséget a rendezvényen termékeik bemutatására.

Az Egyesület a Helyi Fejlesztési Stratégia vezérfonalának tekinti a helyi védjegy népszerűsítését a térségben. Továbbra is várja a Pályázókat a fenti támogatásokhoz kapcsolódó fejlesztések megvalósításához, illetve a védjeggyel nem rendelkező termékek védjegyrendszerbe való kapcsolásába és népszerűsítésére.

További információ: Lengyelné Bencze Viktória, munkaszervezet vezető (Telefon:30/460-3138, E-mail: btge@t-online.hu)

A Borsod-Torna-Gömör Egyesület a megyei Helyi Akció Csoportok képviseletében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési Paktum szervezetének tagja.

Regisztráljon honlapunkon, hogy ha a helyi termékek fejlesztésével kapcsolatos hírekről, rendezvényekről az elsők között szeretne értesülni.

Szeretne még több helyi termékről szóló cikket? Itt megtalálja.

Vissza