BAZ Foglalkoztatási Paktum > Ipar 4.0 program – támogatás igényelhető október 31-ig2018. június 11. (hétfő) 10:28news/86_0_300x199xffffff.jpg

Az Ipar 4.0 program a feldolgozóipar és IKT szolgáltatási szektor intelligens eszközökre épülő digitalizációs átalakítását kívánja támogatni elsősorban a kis- és középvállalkozások minőségi megújítása, versenyképességük javítása céljából. Keretösszeg: 1,5 milliárd Ft.

A Gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért Felelős Államtitkárság tájékoztatást adott közzé az Ipar 4.0 program keretében nyújtott támogatások igénylésének 2018. évi feltételeiről. A program célja, hogy az Ipar 4.0 Iparfejlesztési Stratégia megvalósításához olyan eszközt adjon a Kormányzat kezébe, amely az Irinyi Tervhez illeszkedve a valós piaci igények mentén, új megközelítéssel, a nemzetközi trendeknek megfelelően támogatja az ipar intelligens eszközökre épülő digitalizációs átalakítását.

Az előirányzat célja az Ipar 4.0 program keretében az alábbi területeken megvalósuló fejlesztések támogatása, együttműködések és hálózatok kialakítása:

  1. Gyártáshoz kapcsolódó belső logisztikai folyamatok automatizálása, horizontális, és vertikális rendszerintegráció
  2. Felhő alapú technológiák továbbfejlesztése, felhasználása a gyártási, és logisztikai folyamatokban
  3. Intelligens mechatronikai rendszerek (autonóm robotok; autonóm járművek (AGV) kialakítása, rendszerbe állítása a gyártás és logisztika területén
  4. Additív gyártási technológiák alkalmazása, továbbfejlesztése
  5. Az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform munkacsoportja által kidolgozott koncepció alapján megvalósuló projektek

Támogatásban részesíthetők köre: mikro- kis és középvállalkozás, nagyvállalat, felsőoktatási vagy közoktatási, köznevelési intézmény. Felsőoktatási-, vagy közoktatási, köznevelési intézmény önállóan nem, csak nagyvállalattal, és KKV-val alkotott konzorcium tagjaként nyújthat be támogatási kérelmet, részesülhet támogatásban. A nagyvállalat vagy felsőoktatási intézmény vagy közoktatási, köznevelési intézmény és a hozzá kapcsolódó mikro-, kis- és középvállalkozások által együttesen megvalósítandó fejlesztéseket ezen előirányzat keretében összefoglalóan projektnek nevezzük, amely a konzorciumi tagok által megvalósítandó részprojektekből áll össze.

A rendelkezésre álló forrás: 1,5 milliárd Ft.

Határidők: A 2018. évi keret vonatkozásában támogatási kérelem benyújtására 2018. október 15-ig van lehetőség. A tervezett fejlesztés megvalósulásának dátuma nem lehet későbbi, mint 2019. május 15. Az előirányzat 2018. évi kereteinek terhére támogatási szerződés megkötésére 2018. december 31-ig van lehetőség, amely alapján támogatás kifizetésére 2019. június 30-ig kell, hogy sor kerüljön.

A részletes tájékoztató letölthető a kormány honlapjáról: Az Ipar 4.0 program keretében nyújtott támogatások igénylésének 2018. évi feltételei

 

Vissza