MUNKAADÓKNAK
 
BAZ Foglalkoztatási Paktum > MUNKAADÓKNAKKihagyhatatlan program a Kutatók Éjszakája2018. szeptember 24. (hétfő) 15:31news/102_1_300x199xffffff.jpg

Megyénkben gazdag program kínálattal várják az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján. Játékos, szórakoztató, ingyenes események Sárospatakon és Miskolcon szeptember 28-án.

A Kutatók Éjszakája eseményt Európában 2005 óta, hazánkban 2006 óta rendezik meg azzal a céllal, hogy a kutatók és fejlesztők munkáját, eredményeit népszerűsítsék, és egyúttal a fiatalok számára vonzóvá tegyék ezt a pályát. A tudományos ismeretterjesztés érdekes, szórakoztató, interaktív módon országszerte több tízezer látogatót vonz. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében idén Miskolcon és Sárospatakon több mint kétszáz rendezvény közül lehet válogatni. A helyszínek befogadóképessége korlátozott, ezért érdemes minél előbb regisztrálni.

A megyeszékhelyen a Miskolci Egyetem és a Bay Zoltán Kutatóintézet kínálja a legtöbb programot. Az egyetem a száznál is több programján megismerhető a digitális homokozó, a nanoőrlés világa, részt lehet venni szuperszámítógép túrán, és akinek kedve támad hozzá fotózkodhat talárban, üvegékszert készíthet.

Dig_piknik_.jpgDigitális piknikre invitál a BNL Start Partners és az INPUT Program. A rendezvény betekintést nyújt a jövőbe. A szervezők kérik, hogy csak az jöjjön, aki igennel válaszol az alábbi két kérdésre: Érdekel, hogyan fognak bankolni a gyermekeid? Szívesen megtapasztalnád a virtuális valóság nyújtotta élményeket? Helyszín: Egyetemváros C2 épület A belépés regisztrációhoz kötött. 

A miskolctapolcai kutatóintézet hagyományosan buszt is indít a belvárosból. A Bay Zoltán Kutatóintézetben izgalmas és játékos bemutatót tartanak, amikor többek között seprűnyélen virtuális túrára lehet indulni Roxfortba, de betekinthetünk az űrkutatásba, az anyagvizsgálat birodalmába is.

Miskolc négy középiskolája – az Avasi, a Herman, a Lévay és a Bláthy – is várja az érdeklődőket érdekes és látványos fizikai, kémiai kísérletekkel, természettudományos játszóházzal és a robotikai bemutatókkal.

Soha nem látott élmény-kísérleteknek lehetünk tanúi a Vascular Plazmacentrumban (Szinvapark épületében), ahol a vérplazmáról és annak életmentő szerepéről is adnak információt. A Logiscoolban saját számítógépes játékot lehet készíteni, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal biokémiai kísérletekkel, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. laborlátogatással várja az érdeklődőket. Derült idő esetén távcsöves bemutató lesz a Sportcsarnoknál.

A Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület tagjai a Csanyik-völgyből indítanak másfélórás túrát, melyen megismerkedhetünk a karsztok és barlangok világával, tudományos kutatásuk titkaival és a miskolci barlangkutató közösséggel.  

A légzsákgyártás így önmagában talán nem hangzik izgalmasan, de akik már jártak a Takatánál (a Joyson Safety Systems Cégcsoport Tagja), tudják, hogy a gyárlátogatás hatalmas élményt jelent útközben több állomással, játékos bemutatókkal. 

Sárospatakon a Comenius Campus kínálatában található tudományos menekülőszoba, jégbe hűtött kísérletek, láthatatlan kiállítás, aszfaltcsillagászat. A város másik helyszíne a Református Teológiai Akadémia, ahol Kányádi Sándor „csillagos” verseit felolvasva keresik a választ olyan kérdésekre, mint miféle lovakat foghatunk a Göncölszekér elé, avagy kell-e tartanunk a Nagy Medvétől? Előadás hangzik el egy ereklyekutatás református reflexióiról, valamint egy 19. századi lelkésznapló tanulságai kapcsán elgondolkodhatunk azon, hogy a körülöttünk lévő világ változása hogyan hat az élet alapvető problémáira és szépségeire.

További információk: https://www.kutatokejszakaja.hu/

Vissza