BAZ Foglalkoztatási Paktum > Középpontban a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása2019. március 27. (szerda) 10:34news/152_0_300x199xffffff.jpg

A megyei foglalkoztatási paktum szervezésében Gazdasági és Foglalkoztatási Kerekasztal beszélgetést rendeztek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról kedden délelőtt Miskolcon.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében röviden szólt a foglalkoztatási paktumról, a forrásokról, célokról. Elmondta, hogy a tavalyi előirányzatot 140 százalékra teljesítették, de ettől függetlenül még sok feladat van. Emlékeztetett rá, hogy a megyei munkaerőpiacon egyszerre van jelen a munkaerőhiány és a munkanélküliség. A cél, hogy tovább záruljon az olló, vagyis a megyei munkanélküliségi ráta közelítsen az országoshoz. A napi témával összefüggésben kitért rá, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalók helyzete nehezebb egészségesebb társaiknál, ezért mindenképp szükséges a támogatásuk.

SzimbiĂłzis.jpg

Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke a tevékenységükön keresztül mutatta be a gyakorlatban hogyan működik a foglalkoztatás, illetve kitért rá, hogy megyénkben mintegy 40.000 fogyatékos és megváltozott munkaképességű polgár él, akiknek a 60 százaléka még a 8 általánost sem fejezte be. Számtalan problémával küzdenek (például az iskolából kikerüléskor) és segítségre, mentorálásra van szükségük az elhelyezkedéshez. Előadása során bemutatott olyan társasjátékokat, melyek megkönnyíthetik az elhelyezkedést, illetve segítenek hozzájutni azokhoz az információkhoz, melyek nélkülözhetetlenek a munkába lépés előtt.

Jánosik.jpgBéres Miklósné a Jánosik és Társai Kft. munkaügyi vezetője a céges tapasztalatait ismertette. A dolgozóik 8 százaléka megváltozott munkaképességű munkavállaló, akiket első sorban a takarítás terén foglalkoztatnak. Hangsúlyozta, hogy a foglalkoztatásukat egy részletesebb egyeztetés előzi meg, mely során megbeszélik, hogy egészségügyi állapotuk milyen munka elvégzését engedi, milyen időtartamban. Fontosnak tartják, hogy a munkatársakat is felkészítsék az új munkavállaló fogadására. Nagy gondot fordítanak a beilleszkedés segítésére, a munkafolyamatot is átszervezik, ha szükséges.

Búzavirág.jpg

Németh Márta, a Búzavirág Alapítvány elnöke elmondta, hogy Zemplénben, Vámosújfaluban tevékenykednek. Tevékenységük középpontjában a látássérültek állnak, de a környékbeli fogyatékkal élőket, megváltozott munkaképességű embereket is segítik. Kosárfonással, fazekassággal, kertészettel foglalkoznak, de nyári táborokat is szerveznek, amikor a fogyatékos mesterek tanítják a gyerekeket – ami nagyban segíti az integrációt is.

Az előadásokat követően a téma megvitatására, tapasztalatcserére, kapcsolatépítésre is lehetősége nyílt a résztvevő munkáltatóknak, a megyei érdekképviseleti szerveknek, civil-, szakmai szervezeteknek, képzőknek, szociális szakembereknek és a paktumiroda munkatársainak.

 

 

Emlékeztető

Vissza