BAZ Foglalkoztatási Paktum > A lekvár és a sajt készítésének rejtelmei - műhelyfoglalkozás előadásai2019. május 16. (csütörtök) 13:28news/169_0_300x199xffffff.jpg

A megyei paktum harmadik alkalommal szervezett műhelyfoglalkozást helyi termelőknek. Ezúttal lekvár és sajt témakörben osztották meg gyakorlati tapasztalatukat a résztvevők. Az elhangzott előadások megtekinthetők a honlapon.

A helyi termékek harmadik műhelyfoglalkozását május 7-ére a Megyeháza Szász-termébe szervezte a BORA 94 Nonprofit Kft., a megyei foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési projekt konzorciumi tagja. A téma ezúttal két közkedvelt, mindennapjaink táplálkozásának szerves részét képező, régóta ismert és fogyasztott, szinte minden háztartásban fellelhető termék, a LEKVÁR és a SAJT előállításának, piacra juttatásának lehetőségeit kívánta bemutatni. A választásban a gasztronómiai élvezet is szerepet játszott, hiszen a sajt savas, tejszerű ízéhez illenek a gyümölcs édes ízei, legyen szó friss, szárított vagy lekvárnak eltett gyümölcsről. Akár tehéntejből, kecsketejből vagy juhtejből készült a sajt, ízét az édes és sós aromák kombinációja még nagyszerűbbé teszi. A rendezvény keretében azokat az eszközöket mutatták be, amelyek segítségével a helyben előállított termékek és szolgáltatások értékesítése, különlegessége és védelme jobban biztosítható. Erre olyan előadókat kértek fel, akik a terület szakértői, illetve olyan kistermelők, akik saját példájukon keresztül mutatták be azt a – buktatókkal és megoldásokkal övezett – folyamatot, amelynek eredményeképpen ma már termékeikkel számos helyen meg tudnak jelenni.

A műhelyfoglalkozás első részében a sajt és lekvár kistermelői előállítási és értékesíthetőségi feltételrendszeréről adott tájékoztatást dr. Joó László hatósági állatorvos. Ugyancsak ebben a blokkban eredményesen működő online marketing eszközöket ismerhetett meg a mintegy 40 résztvevő. Gecsei Anikó paktummenedzser gyakorlati példákon keresztül mutatta be azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével az adott termékek ismertebbé tehetőek.

A rendezvény második részében neves helyi termelők saját példájukon keresztül érzékeltették a kihívásokkal teli folyamatot, amíg a kezdetektől eljutottak az elismertségig és keresettségig.

Vegyszer és tartósítószer nélkül, minőségi juh- és kecskesajt készítés
Rácz Miklós Tamás, sajtkészítő, Borsodi Sajtműhely

Merj nagyot álmodni! – Sajtüzem támogatásból
Kocsis Richárd, tulajdonos, Szuhavölgyi Családi Manufaktúra

Helyi ízeket hordozó termékek sikere
Taskó Gábor, őstermelő, Lipóc-dombi finomságok

Helyben, helyből értéket (LEKVÁR)
Szalóczy Gyuláné, polgármester, Szuhafő Községi Önkormányzat

Az előadásokból kiderült, hogy a sajt és lekvárkészítés jól meghatározható biokémiai folyamatok összessége, legyen szó ipari vagy kisüzemi előállításról. Mégis van valami, ami az éléskamrákban a stelázsin lévő terméket megkülönbözteti a szupermarketek polcain lévő tömegterméktől. Ez a valami az igény nagyanyáink világát idéző igazi gyümölcsből készült lekvárok, vagy az istállók illatát, esetleg a füst szagát magán hordozó teljes tejből készült sajtok iránt. A tartósítószerektől, adalékanyagoktól mentes, 100%-ban természetes összetevőkből készült kézműves termékek előállításához nem elég pusztán a technológiai ismeret, kell az elhivatottság, a lelkesedés és a hagyományok iránti tisztelet.
Érdekes volt hallani, hogy a vállalkozásuk indítása legtöbb esetben vagy a kényszer vagy a véletlen műve volt. Az előadásaikból az is látható volt, hogy a sikerességig vezető úthoz nagy ambíció, sok lemondás, és kockázatvállaló képesség kellett.

Regisztráljon honlapunkon, hogy ha a helyi termékek fejlesztésével kapcsolatos hírekről, rendezvényekről az elsők között szeretne értesülni.

 

Vissza