BAZ Foglalkoztatási Paktum > A foglalkoztatást elemezte a megyei paktum2019. szeptember 2. (hétfő) 10:21news/187_0_300x199xffffff.jpg

Augusztus 28-án tartotta soron következő ülését a megyei paktum. A konzorcium képviseletében Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket. Szakmai tájékoztatójában az elmúlt időszakban megvalósított tevékenységeket ismertette.

Augusztus 28-án tartotta soron következő ülését a megyei paktum. A konzorcium képviseletében Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket. Szakmai tájékoztatójában az elmúlt időszakban megvalósított tevékenységeket ismertette.

A foglalkoztatásba bevonni kívánt célcsoport részére szakmabemutató rendezvénysorozatot szerveznek a 11 helyi paktum és Miskolc város területén a paktumirodák koordinálásával. Alkalmanként 50 potenciális munkavállaló számára nyílik lehetőség arra, hogy a vállalkozások telephelyén megismerkedjenek a szakmacsoportokkal, a vállalati munkakörnyezettel. A megyei paktum az idén eddig 6 bemutatót bonyolított le.

Folytatódtak a HR tanácsadási rendezvények, amelyek során új elem, hogy cégek telephelyére is szerveznek tanácsadási alkalmakat, ahol a házigazda vállalkozás is bemutatkozik. Ilyen volt például a Taskó és Társa Kft. Tiszakesziben, a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. Szerencsen, a Hell Energy Magyarország Kft. Szikszón. A következő alkalom szeptember 20-án lesz Szirmabesenyőben, az Ongropack Kft.-nél.

A paktum konzorciumának tagjaként a BORA 94 Kft. helyi termék műhelytalálkozókat tartott, amelyek célja, hogy a megyénk gazdálkodásának egyre tekintélyesebb részét képező helyi termékek előállításával foglalkozó őstermelők, vállalkozások, önkormányzatok segítséget kapjanak tevékenységük sikeresebbé tételében. Az eddig témák a helyi termékek fejlesztésének jó gyakorlatai; a Bor & Méz, valamint a Sajt & Lekvár voltak.

A Pénzügyminisztérium Foglalkoztatáspolitikáért és Vállalati Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság Foglalkoztatási Szolgálat Főosztály szervezésében került sor a "Foglalkoztatási Együttműködések Tapasztalatai" című konferenciára Budapesten, mely alkalomra felkérést kapott a megyei paktum is. Két kerekasztal beszélgetés volt a foglalkoztatás és a paktumok fenntarthatósága témában, valamint fotódokumentáció keretében nyílt bemutatkozási lehetőség, a megyénkben működő helyi paktumok közül pedig sokan kiállítóként mutatták be helyi termékeiket.

A tevékenységek ismertetésének végén Török Dezső a vállalati vezetők, foglalkoztatók, humán szakemberek számára szervezett érzékenyítő képzésről szólt, melynek célja a társadalmi kirekesztés megelőzése, az empátia fejlesztése, az elvándorlás okainak feltárása, a munkanélküliség okozta problémák megelőzése. A következő alkalom szeptember 25-én lesz a Megyeházán, melyre már lehet jelentkezni a www.bazpaktum.hu oldalon az Események menüponton keresztül. KĂŠp 2.jpg

A programba bevontak, a legalább 6 hónapig foglalkoztatottak és a továbbfoglalkoztatás tekintetében is az időarányos indikátorteljesítés megfelelő – mondta zárásként Török Dezső.

Lórántné Orosz Edit, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezetője a megyei munkaerő-tartalék nagyságáról és összetételéről tájékoztatta a paktumszervezeti tagokat és bemutatta a kormányhivatalok új, ügyfél-szegmentálási rendszerének működését és tapasztalatait.

Elmondta, hogy vezetésükkel a megyében pilot projekt zajlik az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány NKft. támogatásával, melynek célja a regisztrált álláskeresők, a közfoglalkoztatottak és az inaktívak hatékonyabb kihelyezése az elsődleges munkaerőpiacra. A fejlesztés három fontos eleme a vállalati kapcsolattartás, az ügyfél-szegmentációs gyakorlat bevezetése és a tanácsadás, támogató ügyintézés.

A paktumszervezeti ülés következő napirendje a Megyei Foglalkoztatási Stratégia 2019. évi felülvizsgálata volt. A megyei paktum 2017-ben készítette el Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Foglalkoztatási Stratégiáját. A dokumentumban bemutatták a megye helyzetét és meghatározták a céljainkat. A stratégia évente felülvizsgálatra kerül. Az ez évi kérdőíves felmérés tapasztalatait Török Béla, a Borsodi Tranzit kft ügyvezetője mutatta be.

KĂŠp 3.jpgEzt követően az Expanzió Kft. képviseletében Kocsis Ferenc a stratégia felülvizsgálatának és a gyorsjelentés elkészítésének folyamatát ismertette. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Foglalkoztatási Stratégiájához kapcsolódó 2019. évi Szakmai Gyorsjelentést a paktumszervezet egyhangúlag elfogadta.

Garabucziné Kurucz Adrienn, a megyei paktumiroda foglalkoztatási referense előadásában összefoglalta a szakmabemutató események eddigi tapasztalatait.  Encsen, Mika Gábor egyéni vállalkozó telephelyén, Szikszón ugyanezen vállalkozás betonkeverő telephelyén, Mályiban a Mályi-Glass Kft. gyárában, Mezőkövesden a Leax Hungary Zrt.-nél, Sajóbábonyban az ÉMK Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Kft. üzemében és Tiszakesziben a Taskó és Társa Kft tehenészeti telepén ismerkedhettek meg az érdeklődők a nyitott pozíciókkal, munkafeltételekkel, illetve a cégek működésével.

A következő alkalomnak a forrói Abaújtej Közös Vállalat ad otthont szeptember 24-én, október 1-én pedig Perkupán az Ecotherm-Irsa Zrt.-hez látogathatnak el az érdeklődők.

Az ülés zárásaként Török Dezső megköszönte a paktumszervezeti tagok eddigi munkáját, és reményét fejezte ki, hogy a megyei paktum program további két éves időszakában is sikeresen folytatódik az együttműködés. 

 

Emlékeztető 

Vissza