BAZ Foglalkoztatási Paktum > Hogyan írjunk önéletrajzot? (3.)2019. november 28. (csütörtök) 07:50news/213_0_300x199xffffff.jpg

Az önéletrajzok jelentős változáson és átalakuláson mentek keresztül az elmúlt években, csakúgy, mint az álláskeresés. Sorozatunkban azt vizsgáltuk eddig, hogy mit nem szerencsés beleírni. A befejező részben ahhoz is adunk tanácsot, hogy milyen hosszú legyen az önéletrajz.

1. Nem derül ki, ha hamis adatok szerepelnek az önéletrajzban

Természetesen ez nem igaz. A toborzók azért toborzók, hogy tisztában legyenek azzal, hogy mely információk hitelesek egy életrajzban, és melyek színezik ki a valóságot. Ugyanígy a hazugságok is szembe tűnnek, ezért nem érdemes a saját hitelünket és megítélésünket ezekkel rontani. Ha nem első olvasáskor, akkor az első találkozáskor, vagy az interjú folyamat során szembesül vele a toborzó. Füllentés helyett próbáljuk azon tulajdonságainkat és képességeinket kiemelni, melyekkel valóban rendelkezünk.

2. A toborzó az elejétől a végéig elolvassa az életrajzodat

Valóban elolvassa, de nem elsőre. Ha egy olyan pozícióra pályázunk, melyre feltételezhetően rajtunk kívül még nagyon sokan, valószínűleg nem fog minden beérkező életrajzot az elejétől a végéig első alkalommal végigolvasni, csak átfutni. Ezért nagyon fontos kiemelni a megpályázott pozícióval releváns információkat az önéletrajzban, hiszen a toborzók kulcsszavakat keresnek az önéletrajzokban. A saját pályázati esélyeinket javítjuk ezzel. Ha interjúra hívnak minket azért, mert a pályázatunk tartalma meggyőzte a toborzókat, garantáltan minden információt el fognak olvasni, amit az életrajz tartalmaz.

3. Jó ötlet minden, az álláshirdetésben elvárt kompetenciát megemlíteni az életrajzban

Természetes, hogy vannak olyan tulajdonságaink, melyeket szeretnénk önéletrajzunkban kiemelni, azonban nem javasolt csak és kizárólag olyan kompetenciákat és tulajdonságokat felsorolni, melyek az álláshirdetésben is szerepeltek. Mindez nagyon könnyen szemet szúrhat annak, aki elbírálja a pályázatunkat. Ettől ugyanis nem fogunk jobb színben feltűnni senki előtt. Szakmai tapasztalatunk minden esetben jobban dominál.

4. Minél hosszabb egy önéletrajz, annál jobb

Csak úgy, mint a többi állítás, ez sem igaz. Egy optimális önéletrajz hossza két A/4-es oldalban van maximalizálva, ebbe minden lényeges információnak bele kell férnie. Rövidebb lehet, de hosszabb nem, mert nem fogják akarni elolvasni. Ne feledjük: nem tűnünk sem tapasztaltabbnak, sem alkalmasabbnak attól, ha hosszú az önéletrajzunk.

+1 A motivációs levél ugyanaz, mint az önéletrajz, csak szövegesen

Természetesen ez sem igaz. A motivációs levélnek az elhivatottságunkat, és a motivációnkat kell tükröznie. Hiba azt hinni, hogy ha kétszer írjuk le, mennyire jó csapatjátékosok vagyunk, hamarabb elhiszik. Javasolt a motivációs levelet a pozícióhoz igazítani, és nem egy sablonos irományt beküldeni. És ne feledjük: a motivációs levél nem arra való, hogy azokat az információkat írjuk le benne, amik az önéletrajzunkba helyhiány miatt már nem fértek bele.

A cikk szerzője: Dr. Mester Csaba az Evolution Consulting Kft. ügyvezetője, a foglalkoztatási paktum HR rendezvényeinek egyik előadója.

Ha még nem látta, nézze meg a sorozat első és második részét is!

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében regisztrált álláskeresők önéletrajzuk megírásához a paktumirodákban is kérhetnek segítséget.

Ha elsők között szeretne információt kapni a foglalkoztatási paktum honlapján megjelenő hírekről, támogatásokról, rendezvényekről, akkor regisztráljon, és tájékoztatást küldünk e-mail címére. 

Vissza