BAZ Foglalkoztatási Paktum > Közösen a foglalkoztatásért - Bemutatkoztak megyénk EFOP projektjei2019. január 24. (csütörtök) 13:48news/138_0_300x199xffffff.jpg

2019. január 23-án a Gazdasági és Foglalkoztatási Kerekasztal keretében megyénkben megvalósuló EFOP programokkal nyílt lehetősége megismerkedni az érdeklődőknek.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében beszélt a Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési Együttműködés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” című projekt és az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) kapcsolódásáról. Kiemelte, hogy az EFOP pályázatok hozzájárulnak a halmozottan hátrányos helyzetű emberek munkaerő-piacon való megjelenéséhez, amely összhangban van a Paktumszervezet célkitűzéseivel és a Magyar Nemzeti Felzárkózási Stratégiával.

Hangsúlyozta, hogy egy felzárkózás csak akkor lehet sikeres, ha az érintett célcsoport nem passzív részvevője a fejlesztéseknek, hanem annak kialakításában aktívan vesz részt.

 

Farkas Félix, a Magyar Országgyűlés Roma nemzetiségi szószólója köszöntőjében elmondta, hogy a Magyar Kormány a cigányság problémáit nemzeti ügyként kezeli és nem szegénységpolitikaként.

 

Sztojka Attila, a Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság, Felzárkózási Fejlesztések Főosztálya főosztályvezetője előadásában felhívta a figyelmet, hogy sikeres gazdasági fellendülés sikereres felzárkózás nélkül nem lehetséges. Tájékoztatást adott az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programokról a megye vonatkozásában, mely során kiemelte, hogy 23 program fut a területen. Példaértékűnek tartotta Török Dezső, a megyei közgyűlés elnökének, valamint a megyének a hozzáállását, mely szerint a gazdasági fejlődés felzárkózási fejlődés nélkül nem működhet. Felhívta a figyelmet, hogy az elkövetkezendő időszak kiemelt feladata a társadalmi különbségek kiegyenlítése.

 

 KĂŠp efop 2.jpg

 

Dr. Kovács János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzati Hivatal főjegyzője szakmai bemutatójában röviden ismertette a Megyei Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési Együttműködés célját, célcsoportját, szervezeti felépítését, beszélt a Paktum által nyújtott lehetőségekről, támogatási formákról, bemutatta az eddigi eredményeket. Ezt követően ismertette a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei felzárkózás-politikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan című projektet, annak célját, beszélt a Megyei Felzárkózási Fórum és a Fórum munkacsoport létrehozásáról és működtetéséről, a közösségi együttműködést erősítő rendezvénysorozatokról.

 

A rendezvényen bemutatásra kerülő pályázatok kiválasztása az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program fejlesztési/prioritási tengelyei mentén történt.

Az ismertetett EFOP projektek:

 

  1. prioritástengely: Együttműködő társadalom

Brosch Andrea, a projekt szakmai vezetője, Girincs Község Önkormányzatának képviseletében az EFOP-1.4.3-16 - Biztos Kezdet Gyerekházak "Jó kis hely" Közösségi Tér kialakítása Girincs községben című programot mutatta be részletesen.

Az EFOP-1.4.4-17 - BARI SHEJ - NAGYLÁNY – FÁTĂ MÁRÉ Halmaji Lányok elnevezésű projektről a Halmaj Községi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében Fucskó János, mentor tájékoztatta az érdeklődőket.

  1. prioritástengely: Infrastrukturális beruházások a társadalmi együttműködés erősítése érdekében 

Szendrák Dóra, a Regionális Civil Központ Alapítvány ügyvezetője két EFOP programon keresztül (EFOP-1.6.2-16 és az EFOP-2.4.1-16 Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal) számolt be munkájukról. 

Az EFOP-2.2.18-17- Betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztések az egészségügyi ellátó rendszerben Betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztések a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán című projektet Dr. Asztalos Ágnes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának főosztályvezetője mutatta be a jelenlévőknek.

 ElĹ‘adĂłk_Efop.jpeg

  1. prioritástengely: Gyarapodó tudástőke

A Mezőkövesdi Tankerületi Központ képviseletében Rozinay Zoltán, tanügy-igazgatási referens beszélt az EFOP-3.1.8-17 - Együtt, testvérként - iskolaközi szemléletformáló programjukról.

A Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény EFOP-3.2.9-16 - Óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység fejlesztése "SZERTÁR" iskolai és óvodai szociális munka a Miskolci Járásban című programját Lasztócziné Szomoru Mónika, általános igazgató helyettes és Járcsik Réka óvodai-, iskolai szociális segítő ismertették a résztvevőkkel.

  1. prioritástengely: Infrastrukturális beruházások a gyarapodó tudástőke érdekében

Az EFOP-2.1.1-16 - Gyermekotthonok kiváltása, gyermekotthonok korszerűsítése, hiányzó gyermekotthoni kapacitások létrehozása című projektről Radomszki Lászlóné, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kirendeltség igazgatója tartott előadást.

  1. prioritástengely: Pénzügyi eszközök alkalmazása a társadalmi együttműködés erősítése érdekében, valamint társadalmi innováció és transznacionális együttműködések

A „Van Helyed” A Közös Jövőnkért Alapítvány képviseletében Ruszó András, a Van Helyed Stúdió vezetője adott szakmai tájékoztatást az EFOP-5.2.1-17- Társadalmi innovációk – Új módszerek kipróbálása „VAN HELYED” – a sikeres integráció folyamatának rendszerszintű támogatása, a szegregáció és a szegénység újratermelődésének megakadályozása című programjukról.

Emlékeztető

 

 

Vissza